MOXO Genç & Yetişkin Testi

MOXO Genç&Yetişkin Testi; 13-70 yaş aralığını kapsayan, uzmanların DEHB tanısı ve hasta gözlem süreçlerinde hastanın dikkat profilini değerlendirmelerine yardımcı olan bir araçtır. MOXO Genç&Yetişkin DEHB Testi, eşsiz çeldirici sistemiyle bireyin günlük hayatta karşılaştığı çevresel koşulları modeller.

Rorschach Testi

Rorschahch testi, klinik alanda en çok kullanılan testlerden biridir. İsmini geliştiricisi Hermann Rorschach’dan almıştır. Rorchach testinde temel amaç kişinin teste yansıttığı öznelliği üzerinden ruhsal süreçlerinin incelenerek analiz edilmesidir. Rorschach testinde kişiden kendisine gösterilen muğlak ve belirsiz uyaranlar karşısında çağrışımlarını organize etmesi beklenir. Rorschach testinde her bireyin kendine özgü bir algılama süreci olduğu ilkesi göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılır.

Rorschach testi, üzerinde mürekkep lekeleri bulunan 10 adet karttan oluşmaktadır. Her kartın kendine özgü bir anlamı bulunmaktadır. Testör test sürecinde elde ettiği tüm verileri sistematik olarak bir araya getirerek kişi hakkında detaylı bir değerlendirmede bulunur.

Test 7-70 yaş arasındaki bireylere uygulanabilir. Fakat dikkat edilecek hususlardan birisi çocuklara ve ergenlere uygulanan testlerde değerlendirmenin yetişkin değerlendirmelerinden farklı olmasıdır. Rorschach testi uygulayan uzmanın kesinlikle bu alanda eğitiminin ve klinik tecrübesinin olması gerekir. Aksi takdirde değerlendirme sonuçlarının güvenirliği tartışmalı olacaktır.

TAT (Tematik Algı Testi)

1935 yılında Murray, Morgan ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş projektif bir testtir. Tematik Algı Testi 30 resim ve 1 boş karttan oluşmaktadır. Uygulama esnasında kişiden gösterilen resimlerden bir öykü oluşturması beklenir. Testte kişinin içsel süreçlerini resimlere yansıtması aracılığıyla ruhsal süreçleri hakkında bilgi edinilir. 14 yaş ve üstü tüm kişilere uygulanabilmektedir. Uygulayan uzmanın bu alanda eğitiminin ve klinik tecrübesinin olması gerekmektedir.

Beier Cümle Tamamlama Testi

Beier cümle tamamlama testi projektif testler arasında yer almaktadır. Kişinin içsel dünyasına dair çözümlemeler yapmak amacıyla uygulanmaktadır. Kişi uygulama esnasında eksik cümleleri tamamlamaktadır. Kişinin tamamlayış şeklinden ruhsal süreçlerine dair bilgi edinilir. Uygulama A ve B şeklinde 2 adet formdan oluşmaktadır.